luni, 3 noiembrie 2008

Nasterea unui stil... ATEN

Pe 31 octombrie 2008 s-a tinut o demonstrativa de debate la scoala Sfanta Vineri.

Doua lucruri interesante sunt de mentionat.

1 Demonstrativa s-a tinut la o clasa a 7-a

2 Formatul a fost unul nou, inventat de Nae Sovaiala, Trainer in mentorship

  ATEN – cu referire clara la Atena, goddess of wisdom sau daca il numim pe numele complet Assessment Test for the Eager Nous este un format tintit spre scop simplu – o relatie mai dinamica din punct de vedere intelectual intre elevi si profesori.

Acesta introduce debate-ul ca o forma de testare a elevilor unde, dupa 30 de minute de joc, un profesor poate nota 4 copii ca si cum ar fi fost ascultati. Diferenta specifica este aceea ca o data cu folosirea acestui format, elevii intra intr-o stare dinamica si competitiva din punct de vedere rational ce in primul rand ii forteaza sa gandeasca analitic si rapid, folosind informatiiile pe care le au de la scoala si deseori nu numai (putini o sa fie cei ce se multumesc cu o lectie predata tinand cont ca intr-un debate research is the key asa ca o sa vina si mai informati la scoala) iar in al doilea rand ii invata sa isi imbunatateasca capacitatile oratorice, optimizand abilitatile de comunicare pentru a se asigura ca mesajul lor este corect receptionat de profesor; All of this in order to win, competition is the key – you know debate does that to you….

Formatul este urmatorul: 2 la 2 cu speechuri de 5 minute urmate de crossuri de 3.  Crossurile sunt impartite in 1 minut elev-elev, 2 minute profesor - elev sau clasa - elev. Astfel dupa 4 speechuri si 4 crossuri un profesor (ce a pus intrebarile necesare) are toate informatiile care ii trebuiesc pentru a face o notare eficienta.


  Motiunea a fost una pe masura    “ Comunismul este cel mai bun sistem politic”

Cu Eveline Dicu si Raluca Pasare ca Guvern si Nae Sovaiala cu Dragos Calcan reprezentand Opozitia a iesit un meci incins care a placut atat copiilor (nu doar ca ne-au sorbit cuvintele dar au tinut sa faca poze cu noi toti – ori le-a placut debateul mult ori suntem noi foarte frumosi… probabil ambele) cat si profesorilor, dar i-a si lasat pe unii gandindu-se ca lucrurile nu sunt la fel de clare cum ar fi crezut.

 Meciul a fost un succes, cu atat profesoara de cultura civica, doamna Casu, cat si directoarea scolii Sfanta Vineri, doamna Apetrei, rugandu-ne sa continuam incercarea noastra de a implementa acest stil in scoala venind inca o data, explicand lucrurile la o scara mai mare (mai multi profesori, mai multe clase).

  At the end of the day we’re getting a little bit closer to making people accept debate as part of their lifestyle

At the end of the day we’ve contributed a little bit, in our own way, towards making the world a better place.

(Eveline Dicu, Dragos Calcan, Nae Sovaiala, Raluca Pasare)


3 comentarii:

moniqa spunea...

cred ca ai vrut sa zici 31 0ctombrie:)

felicitari, foarte interesant, bravo
monica m.

Unknown spunea...

Va felicit din tot sufletul. Desi sunt profesor, metehnele unui sistem in care continuam sa ne ducem existenta sunt si pentru mine o durere pe care o vreau tratata. Eu personal sunt foarte deschisa la nou si cred ca o sa adopt metoda voastra. In plus, am sa incerc si eu sa o promovez.
Felicitari !!!..inca o data.

Serban Pitic spunea...

Multumim foarte mult.

Ar fi exceptional sa fie implementata aceasta metoda la ore.

Ar putea fi inceputul unei miscari importante si foarte frumoase.

Serban